Reflexió sobre generació elèctrica

Avui mateix sortia al diari Ara un dossier sobre energia. L'article donava llum a un debat actual i futur després de mostrar que la realitat energètica de les Illes és, si més no, caduca; i necessita una millora substancial o directament una substitució copernicana, ja que a les nostres Illes el model energètic es centra principalment en la generació a partir del carbó, tot i l'obertura del mercat gràcies a l'estació de transferència de Son sant Joan. Clar està que el model d'aquesta manera és insostenible, i és necessari trobar una solució que de ben segur no serà fàcil, encara que per una banda sí que és unànime.

Llavors, mutatis mutandis, és necessari realitzar el gir copernicà en energia i posar l'ull a les renovables. No obstant això, és en el camí per arribar a les renovables on se situa el problema. Malgrat que hi ha projectes per a la instal·lació de parcs d'energia verda, és en la seva envergadura que ha despertat certa reticència per l'impacte paisatgístic que això provoca. La lluita ecologista, emperò, ha aconseguit reduir les magnituds dels projectes, encara que no ho veuen clar. La proposta, que em pareix força encertada, és la d'ocupar zones degradades, i no de nous projectes i altres malmetements de la nostra Illa. Ara bé, sincerament no sé si em preocupa més l'impacte paisatgístic, o les forces que s'hi mouen darrere en la compra-venda de terrenys i tots els poders fàctics que hi poden circular (de ben segur no seran pocs, encara que siguin energies verdes).


Tanmateix, seria ideal fer una visió més enllà de l'actualitat i la creació de noves formes de generació energètica. Si bé la legislació vigent no permet de cap manera la microgeneració és sens dubte la millor de les produccions. Aquest tipus de generació té un impacte ambiental molt escàs, garanteix la sobirania energètica, i la despesa per a la instal·lació és econòmica tot generant fluxes econòmics a les petites i mitjanes empreses. La microgeneració, per fer-ne cinc cèntims, és aquella que s'instal·la a les mateixes cases i permet alimentar-les energèticament. L'excedent es comparteix en petits punts que donen sortida als punts alts de demanda energètica (pics). Desconec si és l'opció més viable i sostenible, però crec que seria òptim fer-ne una reflexió. Ara de mentre, una opció és la contractació d'energia verda mitjançant algunes cooperatives energètiques.